Dvižne mize

Klasične pisarniške mize vse bolj nadomeščajo višinsko nastavljive mize ali dvižne mize. Vedno več ljudi se odloča za take mize, saj omogočajo, da enolično sedeče delo postane bolj dinamično. S tem se odpravlja veliko težav povezanih s sedečim delom. Pri uporabi dvižne mize pa je najbolj pomembno, da mizo pravilno uporabljamo in sicer tako, da menjavamo sedeče in stoječe delo med delovnim časom. Prav tako je pomembno, da smo še vedno pozorni na našo držo, medtem ko sedimo ali stojimo.

Iz naše ponudbe

Trend dvižne mize

Dvižne mize so v pomoč človeškemu telesu, ki ni prilagojeno dolgotrajnemu sedenju ali opravljanju dela sede. Kljub temu večina nas dela večji del dneva sede pred računalnikom, kar ima čez čas za posledico določene zdravstvene težave. Ergonomija na delovnem mestu poskuša rešiti te težave in omogočiti, da se telo izogiba dolgotrajni prisiljeni drži. Primeren ergonomski stol je eden od prvih smiselnih ukrepov, sledi primerna osvetlitev delovnega mesta pa tudi pozicija monitorja, ki bi lahko povzročila nepravilno držo uporabnika. Vsekakor pa je zelo pomembno, da se človek premika oziroma giblje.

Koncept dvižne mize razbije monotono sedeče delo in ga naredi bolj dinamično. Če se pri menjavi iz sedečega dela v stoječe še pretegnemo, smo naredili za svoje telo več, kot smo si mislili. Taka dinamika med delovnim časom aktivira tudi mišice, ki sicer pri sedenju niso v funkciji. Tudi ena sama dvižna miza v pisarni z več delovnimi mesti bo pripomogla k večji delovni uspešnosti vseh, ki jo bodo uporabljali. Eno večjo dvižno mizo za delo stoje lahko uporablja več uporabnikov hkrati.

Dvižna miza omogoča, da uporabnik del časa pri delu za računalnikom sedi in nato s pritiskom na gumb kadarkoli dvigne mizno ploščo na primerno višino in nadaljuje delo stoje. Takšna dvižna miza potrebuje za nastavitev višine elektriko. Če pa na mestu, kjer bo stala miza ni električnega napajanja, obstajajo dvižne mize, ki elektrike ne potrebujejo in se dvigujejo ročno s pomočjo ročice ali plinskega dvižnika.

Uporabnost dvižnih miz se je pokazala kot velika pridobitev ne samo v pisarnah temveč tudi v predavalnicah, kreativnih studijih, laboratorijih in delavnicah, saj so višinsko nastavljiva podnožja stabilna, izdelana iz kvalitetnih materialov in primerna tudi za večizmensko intenzivno uporabo.

Dvižna miza Mobility
dvižne mize talent

Elektronsko določanje višine

Dvižna miza omogoča, da uporabnik del časa pri delu z računalnikom sedi in nato s pritiskom na gumb kadarkoli dvigne mizno površino na primerno višino in tako nadaljuje delo stoje. Takšna dvižna miza potrebuje elektriko. Če pa na poziciji, kjer bo stala miza ni električnega napajanja, lahko uporabimo mize, ki se dvigujejo ročno z ročico, ki jo uporabnik vrti ali s plinskim dvižnikom.

Vsekakor pa so bolj pogoste dvižne mize, kjer se višina določa elektronsko s kontrolnikom, ki tudi pomni zadnje nastavitve višine s strani uporabnika oziroma se ga lahko upravlja tudi s pomočjo aplikacije na pametnem telefonu. Na voljo so enojne in dvojne mize, namenjene dvema uporabnikoma hkrati. Višinsko nastavljive mize niso omejene le za operativna delovna mesta, temveč so priljubljene tudi v vodstvenih pisarnah in v predavalnici, kjer predavatelj lahko stoje podaja svoje znanje ali pa v sejnih sobah zlasti za hitre sestanke.

Pri tem naj omenimo dvižne pisalne mize na kolesih TALENT, proizvajalca ACTIU, kjer je šel razvoj še dlje. Gre za električne mize na kolesih, ki imajo možnost zlaganja tako, da se mizna plošča postavi v navpični položaj in jo lahko v nadaljevanju uporabljamo kot piši-briši tablo. Poleg tega lahko tako zložene dvižne mize postavimo v kot, kjer zavzamejo kar najmanj prostora ali pa jih odpeljemo v shrambo.