Svetila

Pri načrtovanju pisarne je potrebno predvideti tudi ustrezno razsvetljavo.
Ker v delovnem okolju preživimo pretežni del dneva, moramo osvetlitev pisarne oziroma svetila in njihovo pozicijo določiti že v fazi izdelave projekta notranje opreme.

Iz naše ponudbe

Luči in svetila za pisarne

V pisarnah lahko izbiramo svetila, kot so: stropna, spuščena in stoječa svetila in namizne svetilke. Pomembno je, da so varčna, imajo dolgo življenjsko dobo, ne oddajajo toplote v prostor in se ne bleščijo, kar je nujno za delo z računalnikom.

Pri načrtovanju upoštevamo: prisotnost dnevne svetlobe, čas v trajanju delovnika, ko je uporaba svetil potrebna, intenzivnost svetlobe in barvo svetlobe. Poleti je več naravne svetlobe in je zato uporaba svetil občasna. Pozimi, ko je dan kratek, je prisotnost umetne svetlobe neobhodna skoraj ves čas delovnika.

Z LED diodami se je mogoče dobro približati naravni dnevni svetlobi. Na splošno so LED svetila in sijalke varčnejše, saj porabijo 80 % maj energije kot klasične. Ker se ne segrevajo, so tudi bolj varne in odpornejše na udarce in vibracije. Življenska doba LED svetil je cca 50.000 ur in več.
Kot zanimivost naj omenimo svetila proizvajalca QUADRIFOGLIO, pri katerem so svetila integrirana v akustične panele.

svetila za pisarne
luči za pisarne

Pomembnost barvne svetlobe svetil

Barva svetlobe, ki jo lahko izbiramo, naj bo prijetna. Lahko je topla bela, hladna bela ali dnevna bela. Barva svetlobe vpliva na človeško notranjo uro oziroma na našo budnost, ki se uravnava po soncu. Tako je svetloba, ki je podobna dnevni beli, primernejša za delovno okolje.
Intenzivnost svetlobe je odvisna od uporabnikov, saj nekateri potrebujejo večjo, drugi pa manjšo stopnjo osvetlitve delovnega prostora.
Osvetlitev same delovne površine je odvisna od velikosti pisalne mize. Uporabimo lahko visečo, stoječo ali pa namizne svetilke. Praviloma je namestitev svetlobe, ki jo oddaja svetilo, 60 cm nad delovno površino in tik nad višino oči sedeče osebe.

V naši ponudbi boste našli sodobno oblikovane stoječe in namizne svetilke in viseča svetila za razsvetljavo posameznih delovnih mest ali večjih konfiguracij in konferenčnih prostorov. Luči so lahko tudi integrirane v visečih ali stenskih akustičnih panelih.