Pametna pisarna je prostor, ki spodbuja dobro počutje na delovnem mestu, kar vpliva na boljše zdravje, motivacijo, kreativnost in seveda boljšo produktivnost.

Raziskave so pokazale, da kar 86% težav s produktivnostjo podjetja izvira iz delovnega okolja. Dejavniki, kot so razporeditev pohištva v prostoru, ventilacija in prisotnost rastlin, so odločilni za dobro počutje in zdravje zaposlenih. Vse skupaj vpliva tudi na kreativnost in nenazadnje na njihovo lojalnost podjetju. Že z majhnimi spremembami okolja, kot npr. ustreznejša osvetlitev in postavitev pohištva v prostoru, lahko povečamo produktivnost kar za 20%.

Pametna pisarna za večjo produktivnost in zdravje

Ocenjuje se, da v operativnih stroških nekaterih pisarn plače znašajo 85%, medtem ko stroški pohištva predstavljajo le 8,5%. Tako bi izboljšanje delovnega okolja, ki poveča produktivnost zaposlenih, posledično privedlo do pokritja stroškov investicije v delovno okolje.

V pametni pisarni je na prvem mestu ergonomija in funkcionalnost. Delovni stoli in mize zaposlenim omogočajo primerno držo in sledijo naravnemu gibanju človeka. Miza je lahko višinsko nastavljiva za sedeče ali stoječe delo. Za dodatno dobro počutje lahko delovno mesto dobi nastavek za odlaganje in prostor za rastline, ki pričarajo domačnost in čistijo zrak. Predalnik na kolesih dobi blazino, kamor lahko posedemo obiskovalca. Pregrada na mizi dobi nosilce za odlaganje, s čemer razbremenimo delovno površino. Pametna miza nam posreduje podatke o osvetlitvi, temperaturi in vlažnosti zraka. Pametni stol nas opozarja na nepravilno držo ali predolgo sedenje.

pametna pisarna

Pametna pisarna zagotavlja prijetno okolje, ki spoštuje zdravje in možnost za sprostitev zaposlenih. Naklonjeno je timskemu delu v dinamičnih pisarnah odprtega tipa z več delovnimi mesti, ki se lahko združujejo ali razdvajajo. Hrup, ki nastaja v takem okolju, omilimo z akustičnimi predelnimi stenami, pregradami in paneli na steni, ki vpijajo zvok in s tem izboljšujejo delovne pogoje. V prostor uvedemo tople barve, ki sproščujoče vplivajo na počutje zaposlenih v vseh prostorih in so usklajene s celostno podobo podjetja.

​​Pomembni so tudi kotički za oddih, ki omogočajo gibanje in sprostitev hkrati pa jih uporabljamo kot prostor za kreativno razmišljanje, saj tako vstanemo od mize, se razgibamo in telesu omogočimo, da pride do kisika, kar spodbuja delovanje možganov in s tem večjo delovno sposobnost in kreativnost.

Kotiček za kratek oddih, sprostitev, malico ali konstruktivno izmenjavo mnenj, že dolgo presega le mizo in stole, zato uporabimo zanimivo oblikovane elemente oblazinjenega pohištva z mizico, ki jih lahko uporabimo namesto sejne mize in stolov. Tako je prostor uporaben za neformalne sestanke ali za druženje zaposlenih. Takšen kotiček lahko uredimo v delu pisarne, na hodniku, terasi oziroma v kakšnem drugem prostoru.

pametna pisarna

Zakaj vlagati v pametno pisarniško pohištvo?

Dokazano je, da ima delovno okolje pomembno vlogo pri pridobivanju in zadovoljstvu nadarjenih posameznikov, ki so pomembni za uspešnost vsakega podjetja. Vsak bi si želel delati pri podjetju, ki že na prvi pogled daje vtis, da je inovativno, vlaga v svoje zaposlene, spoštuje njihov trud in z vlaganjem v boljše delovno okolje skrbi za dobro počutje in zdravje svojih zaposlenih. S tem se poveča kreativnost in motivacija za delo, to pa vodi v večjo produktivnost in uspešnost podjetja.