Delo na daljavo ni več samo trend, ampak resničnost. Delovna filozofija bolj fleksibilnih podjetij stremi k uresničevanju projektov in zastavljenih ciljev, zato tudi svojim zaposlenim olajšajo delo na daljavo. Tako domača pisarna omogoča delo od doma.
Atipična situacija, ki jo doživlja svet zaradi zdravstvenih razlogov, je ta proces pospešila in domače delovne prostore postavila v središče pozornosti, skupaj z izzivi, ki jih predstavljajo.

Ni dovolj, da računalnik postavimo na prvo prosto mesto, ki ga imamo doma. Obstaja več vidikov povezanih s prostorom in pohištvom, ki vam bodo pomagali pri udobnejšem in bolj učinkovitem delu od doma, kar posledično pomeni večjo produktivnost in boljše počutje.

Domača pisarna in nasveti za njeno ureditev:

Domača pisarna in primeren prostor zanjo

Ne glede na to, koliko ur boste delali od doma, je pomembno, da domača pisarna ni v bližini televizorskega sprejemnika ali drugega vira hrupa iz okolja. Tako se izognete morebitnim motnjam pri delu.
Jasno mora biti, da delo od doma nujno ne pomeni delati samostojno ali individualno. Ključna vrednota podjetij je še vedno skupina in skupinsko delo, zato so še posebej pomembni  virtualni sestanki in nemotena komunikacija.

domača pisarna

Domača pisarna in svetloba

Domača pisarna naj bo primerno osvetljena. Če je le mogoče, poiščite prostor , ki zagotavlja dovolj naravne svetlobe, hkrati pa poskrbite, da bo tudi umetne svetlobe dovolj, zato izberite primerna svetila. Svetloba je ključen dejavnik pri produktivnosti in delovni vnemi. Svetloba povečuje dobro počutje, ustvarjalnost, zato delovne naloge opravimo bolj učinkovito.

Ergonomsko in vsestransko pohištvo v domači pisarni

Za delo sta ustrezna pisalna miza in pisarniški stol bistvenega pomena. Poleg primerne velikosti za vaše delo, je pri mizah pomembno, da imajo odprtine za kable. Vaš delovni prostor bo tako bolj urejen, hkrati pa  bo mogoč priklop vseh potrebnih naprav za nemoteno komunikacijo. Pisalne mize so lahko višinsko nastavljive, kar omogoča izmenično sedeče in stoječe delo. Tako med delom poskrbite za dovolj gibanja in aktivirate mišice, ki med sedenjem niso v funkciji. Če je vaš prostor večnamenski in domača pisarna občasno služi tudi kot soba za goste, se lahko odločite za zložljivo mizo, ki jo lahko po uporabi enostavno pospravite.
Pisarniški stoli so vredni posebne pozornosti. Pri stolih je pomembno, da so zasnovani na tako, ki se prilagajajo drži in fiziološkim potrebam človeškega telesa. Priporočljivo je, da domača pisarna zagotavlja enako ergonomijo, dobro počutje in funkcionalnost kot sicer pisarne v podjetjih.

oprema za domačo pisarno

Organizacija domače pisarne

Ko smo izbrali pisarniški stol in pisalno mizo, je čas, da razmislimo o pohištvu za shranjevanje. Le-to je nujno za ohranjanje reda in shranjevanje našega vsakodnevnega dela, od dokumentov do pisarniškega materiala. Če je narava vašega dela taka, da imate na mizi veliko dokumentov, je ključno, da si zagotovite dovolj prostora v omarah in regalih. Na voljo so različne vrste pisarniških omar. Ponavadi pri izbiri omar za domačo pisarno izberemo zaprte pisarniške omare, kjer lahko ločeno hranimo službene dokumente pa tudi osebne dokumente. Domača pisarna namreč služi tudi za plačevanje položnic in hrambo pomembnih osebnih dokumentov.  Če imamo manjši prostor, se lahko odločimo za pisarniške omare z drsnimi vrati. Na odprtih policah ponavadi hranimo knjige in osebne predmete, s katerimi prostor popestrimo in mu tako damo bolj osebno noto, saj je pomembno, da se v domači pisarni počutimo udobno. Zelo uporabni so tudi različni predalniki.

oprema za delo od doma

Domača pisarna in kotiček za sprostitev

Ustvarite si majhen udoben kotiček za branje in sprostitev in pri tem uporabite oblazinjeno pohištvo. Tam se boste lahko sprostili in spremenili tok vaših misli. Raziskave kažejo, da so ljudje bolj produktivni in kreativni, če v svoj delovni dan vključijo čas za sprostitev.

stol za delo od doma

Barve, rastline in osebni predmeti v domači pisarni

Uporaba barv v vaši domači pisarni je prav tako pomembna. Držite se bolj nevtralnih barv, saj je pomembno da ostanete osredotočeni na delo. Zelena in modra barva pomirjata in krepita dobro počutje, rumena spodbuja ustvarjalnost. Izogibajte se pretirani uporabi živih barv, kot sta oranžna in rdeča, ki naj bosta rezervirani v glavnem za posebne predmete, ki jih želite izpostaviti. Za dodatno dobro počutje v vaši pisarni dodajte rastline, ki pričarajo domačnost in čistijo zrak. Prostor popestrite z osebnimi predmeti in mu tako dodate osebno noto, da vam bo domača pisarna v veselje.

pohištvo za domače pisarne

Domačo pisarno ločite od ostalih prostorov

Če prostor, ki je izbran za domačo pisarno, nima vrat, ki bi ga ločevali od preostalih prostorov in družinskih članov, je na mestu izbira akustične pregrade, ki absorbira zvok. Taka pregrada izolira domačo pisarno in spodbuja koncentracijo, tudi kadar doma pride do spontanega vrveža.

Vir: Povzeto s spletne strani Actiu